bouvier rotuna

Bouvier, bouvier des flandres, on FCI:n roturyhmään 1 (lammas- ja karjakoirat) kuuluva palveluskoirarotu. Bouvier on työkoira, joka soveltuu kaikkiin lajeihin ja on käyttökelpoinen joka säällä. Aluksi rodusta käytettiin massamme nimeä flanderinpaimenkoira, myöhemmin nimi muutettiin kansainvälisesti tunnettuun muotoon bouvier. Ensimmäinen bouvier rekisteröitiin Suomessa vuonna 1974, kasvatus alkoi 1981. Tällä hetkellä bouviereita on Suomessa n. 500.

historiaa

Bouvier on vanha työkoira Flanderin maakunnasta, Belgian ja Ranskan rajaseuduilta. Bouvier on ollut talonpoikien apuna vartiointi-, veto- ja karjanajotehtävissä, myöhemmin sota- ja poliisikoirana. Rodun jalostusvalinta perustui vain ja ainoastaan käyttöominaisuuksiin ja bouvier-nimikkeen alla tavattujen koirien ulkonäkö oli vaihteleva. Yksimielisyys tyypistä ja rodun ensimmäinen rotumääritelmä saatiin aikaan vuonna 1937.

ulkonäkö

Bouvier on tiivis, neliömäinen, voimakasrakenteinen koira. Urosten säkäkorkeus on 62-68 cm ja nartun 59-65 cm. Aikuinen bouvier painaa n. 30-45 kg, usein enemmänkin. Rotu kehittyy hitaasti ja saavuttaa sille ominaisen massan ja vahvuuden n. kolmevuotiaana, isot urokset valmistuvat vielä tätäkin hitaammin. Bouvierin turkki on runsas ja kaksinkertainen ja vaatii ehdottomasti säännöllistä hoitoa: ahkeraa kampausta ja leikkauksen rodunomaiseen malliin vähintään parin kuukauden välein. Toki käyttö- ja kotikoiran trimmin voi pitää jatkuvasti lyhyenä, jolloin jokapäiväinen hoito on helppoa.

luonne

Bouvierin luonne on rauhallinen kuvastaen älyä, tarmoa ja rohkeutta. Se on oman perheen koira eikä ole vieraista erityisen kiinnostunut. Kasvuaikanaan bouvier saattaa koetella isäntäänsä selvittääkseen oman paikkansa perheen arvoasteikossa, tuo paikka on sille selvästi osoitettava. Suurikokoisena ja voimakkaana koirana bouvier vaatii paitsi runsaasti päivittäistä liikuntaa myös kunnollisen peruskoulutuksen. Aikuinen bouvier pitää tarkkaa huolta omasta reviiristään.

harrastusmahdollisuudet

Bouvier on tasapainoinen ja stressinsietokykyinen palveluskoira, joka on omimmillaan eri palveluskoiralajeissa ja pelastuskoiratyössä. Suomessa on valmistunut useampi käyttövaliobouvier, eri palveluskoiralajeissa. Rodusta on myös tullut monen muun harrastuslajin valioita (tottelevaisuus, vepe, koiratanssi), sekä muotovalioita, jonka arvonimen saavuttamiseen rodun edustajalta vaaditaan myös hyväksytty tulos palveluskoira- tai pelastuskoiralajin alimmasta luokasta näyttelysertifikaattien lisäksi. Moni bouvier pääsee nauttimaan ohjaajansa kanssa agilityn harrastamisesta. Vetokokeet tai vesipelastuksen harjoittelu eivät ole nekään bouvierille vieraita. Bouvierit ovat Suomessa korkeatasoisia, sekä luonteensa että ulkonäkönsä puolesta. Hyvin hoidettu bouvier on myös upea näyttelykoira. Ennen kaikkea bouvier on koko perheen ystävä ja jaksava säästä kuin säästä nauttiva lenkkikaveri.

terveys

Bouvier on varsin terve ja saavuttaa hyvin usein yli 10-vuoden iän. Kuolinsyistä yleisimpiä ovat erilaiset kasvaimet. Lonkka- ja kyynärnivelien suhteen ei vakavampia muutoksia tavata kovinkaan runsaasti. Bouvierien silmätutkimuksissa tavataan vakavia sairauksia hyvin harvoin, mutta lievempiä, kuten entropiumia tai lieviä PHTVL-muutoksia, löytyy jonkin verran. Muita vikoja ja sairauksia bouvieriltakin toki löytyy, mutta mitään niistä ei voi tällä hetkellä mainita suomalaisessa kannassa huolestuttavan yleiseksi.